Сучасні стандарти безпечності продуктов харчування вимагають впевнитися у безпечності та якості сировини. Організація та проведення такої оцінки, власне, і є аудитом постачальника.
Часта заміна виробника або постачальника сировини може мати негативну дію на якість та безпечність продукції і, як наслідок, на здоров’я людини.
Найкращій вихід – використовувати одного постачальника, який забезпечує своєчасні постачання кожної партії сировини належної якості, що гарантовано забезпечує якість та безпеку власної продукції. Але, з точки зору забезпечення стабільності бізнесу це не виправдано, або навіть, неможливе.
Саме тому перед затвердженням нового постачальника дуже важливо переконатися у наявності та функціонуванні системи якості та (або) безпечності у (виробника) постачальника, можливості дотримання ним вимог специфікації на сировину та гарантії стабільної якості постачань.
Але, найчастіше, організація не має власних ресурсів на проведення таких аудитів.
Вихід є – користуватися послугами сторонніх аудиторів, які можуть компетентно оцінити спроможність виробника або постачальника виконувати свої зобов’язання відносно якості та безпечності поставки.